YouTuber'lara vergi kolaylığı geliyor! Yeni YouTuber Vergi Sistemi!!


 Tüm Dünyada oldukça popüler hale gelen ve dünyanın en büyük video barındırıcı servisi olan YouTube içerik öreticileri olan YouTube kanal sahiplerinin vergi ödemek için şu anda şirket kurması ve defter tutması gerekmektedir. Yapılacak yeni yasa düzenlemesi ile bu uzun ve karmakarışık süreç tarihe karışmış olacak. Artık stopaj kesintisi usulü ile vergi kesilecek.




Türkiye Büyük Millet Meclisinde ( TBMM ) yeni yasama yılı 1 Ekim’de başlamış olacak. Yeni yasama yılının başlangıcıyla beraber Hükümet'in 55 maddeden oluşan yeni Ekomoni Paketi gündeme girecek. Yeni Ekonomi Paketi’nin detayları belli oldu. YouTuber’lara vergi düzenlemesi geliyor.

Şu an yürürlükte olan yasaya göre YouTube’dan gelir elde eden tüm YouTube kanal sahiplerinin vergi ödemesi gerekmektedir. Google’dan yapılan ödemeler ticari kazanç olarak nitelendirilmektedir ve yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekmektedir. Şirket kuran kişiler bu vergiyi nasıl ödeyeceğini biliyor ancak şirket kurmayan kanal sahipleri vergi şu anda ödememekte. Vergi beyannamesinde bulunmayan kişilere yıllar sonra çok büyük vergi cezaları gelmekte. Düşük miktardaki vergiler, faiz ve vergi cezaları ile birlikte çok yüksek miktarlara ulaşmakta.

Ekonomi Paketi’ndeki düzenlemeye göre YouTube kanal sahiplerinden vergi tahsil etme işlemi oldukça kolaylaşacak. Kanal sahiplerinin zorlu işlemlerle uğraşması gerekmeyecek. Kanal sahiplerinin büyük cezalara maruz kalmasının önüne bu şekilde geçilmiş olacak.




Stopaj usülü ile vergi kesilecek;

Yeni Kanun teklifine göre YouTube kanal sahiplerinin bankada özel bir hesap açması ve YouTube gelirlerini bu hesaba yönlendirmesi yeterli olacak. Banka, yatan tutarın doğrudan stopajını kesecek. Yani hesaba yatan paranın vergisi banka tarafından otomatik olarak kesilecek ve devlete aktarılacak. Hesap sahibinin ek bir işlem yapması gerekmeyecek. Bu sayede YouTube’dan gelir elde eden kişilerin defter tutma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Kanal sahipleri, karmaşık prosedürler ile uğraşmayacak.

Ekonomi Paketi’nin içeriği tüm detaylarıyla paylaşılmadı. 1 Ekim’de TBMM’de yeni yasama yılının açılmasıyla birlikte kanun teklifinin tüm detayları kamuoyu ile paylaşılacak. Bu sayede söz konusu düzenlemenin detaylarını öğrenmiş olacağız. Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesi için Ekonomi Paketi’nin bu maddesiyle birlikte Meclis’ten geçmesi ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi gerekiyor. Bu süreç tamamlanana kadar eski usul ile vergilendirme yapılacak.

VİDEO;





Daha yeni Daha eski